Pivovar Zbozi

Doporučený recept

POSTUP VAŘENÍ PIVA DOMA

Návod na výrobu  domácího piva (doporučujeme)

doplněný o důležité a praktické poznámky už zkušeného domácího pivovarníka

…návod , odkazy na další recepty,součásti mikropivovaru ,suroviny a jiné , na našich  - www.homebreving.cz

OBSAH VÝROBKU:  dóza – sladový výtažek ± 1680 g,  - chmel (11 g) pivovarské kvasnice (6 g), (nutno dokoupit) a tento návod-zdarma

Vážený zákazníku,

vítáme Vás do rodiny pivovarníků. Náš výrobek navazuje na starou tradici českých domácností vaření piva doma. Umožňuje Vám velmi jednoduchým způsobem vyrobit podle požadované stupňovitosti 9 - 11 litrů dobrého českého kvasnicového piva. *1) Pro úspěch je nutno dodržet základní pravidlo o čistotě všech používaných pomůcek.

Pomůcky pro výrobu

  • hrnec o objemu cca 15 litrů (při použití menšího hrnce lze mladinu vařit i nadvakrát)
  • nádoba na kvašení o objemu cca 15 litrů (hrnec, kbelík či plastová nádoba) *2)
  • vařečka na míchání
  • gumová hadička
  • lahve s dobře těsnícím šroubovým uzávěrem (nejlépe plastové lahve – PET od nealkoholických nápojů). *3)

Při přípravě všech pomůcek nepoužívejte saponátové přípravky, které mají špatný vliv na pěnivost piva, ale pouze horkou vodu. *4)

Příprava mladiny (sladina s chmelem)

  1. Po odjištění horního uzávěru naleznete pivovarské kvasnice, ty prozatím odložte stranou pro pozdější kvašení mladiny. Odstraňte víčko. Tekutý sladový výtažek přelejte do hrnce a přidejte 9 – 11 litrů pitné vody  *5)  (množstvím vody si určíte stupňovitost výsledného piva, viz. tabulka dole) a dobře rozmíchejte.

 

požadované pivo celkový objem přidané vody
10°, min. 2,8 % alkoholu 11 litrů
11°, min. 3,0 % alkoholu 10 litrů
12°, min. 4,2 % alkoholu 9 litrů

 

  1. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu, přidejte chmel *6)  a vařte 90 minut (důkladné míchání je nezbytné).
  2. Pokud nemáte alespoň patnáctilitrový hrnec *7), můžete mladinu vařit i v menších hrncích. Do jednotlivých hrnců však musíte přidat pouze příslušnou poměrnou část chmelu i sladového výtažku.
  3. Tzv. mladinu nechte vychladnout na 18-20 st.C. *8)
  4. Zatím si připravte dokonale čistou kvasnou nádobu.
  5. Uvařenou mladinu opatrně slijte do kvasné nádoby tak, aby kal zůstal na dně hrnce. Nejlépe je použít gumovou hadičku.*7)  Usazený kal se nesmí dostat do kvasné nádoby.

Proces kvašení

  1. Obsah sáčku s pivovarskými kvasnicemi rozmíchejte ve 2 dcl vychlazené mladiny  Teplota mladiny by měla být do 20 °C. Vyšší teplota má nepříznivý vliv na vývoj kvasinek.  *9)
  2. Takto rozmíchané kvasnice přelejte do mladiny v kvasné nádobě a velmi dobře rozmíchejte. Teplota mladiny v kvasné nádobě nesmí být vyšší jak 20 °C
  3. Kvasnou nádobu přikryjte prodyšnou tkaninou (aby mladina mohla dýchat) .*10)
  4. Během jednoho dne začne silné kvašení, při kterém se vytváří hustá pěna. Třetí den kvašení pěnu seberte čistou vařečkou. Obsah nemíchejte!
  5. Asi po 4 až 7 dnech kvašení (tato doba je ovlivněna vnější teplotou, která by měla být stálá a ne vyšší jak 20 °C, ale nejlépe v rozmezí 15 až 20 °C) se již nová pěna nevytváří, mladé pivo nechutná sladce a začíná se vyčeřovat. Dodržení uvedených teplot má velký vliv na kvalitu vyráběného piva.
  6. Po ukončení hlavního kvašení seberte zbylou pěnu čistou vařečkou.

Zrání

  1. Mladé pivo stáhněte z kvasné nádoby do dokvašovacích lahví - nejlépe stažením hadičkou *11) – tak, aby se do lahví nedostala vrstva usazených kvasnic z kvasné nádoby. Vhodné jsou PET lahve od nealkoholických nápojů se šroubovým uzávěrem. Dbejte na čistotu použitých lahví a také na těsnost uzávěrů. *3)
  2. Nad hladinou v lahvi ponechejte minimálně 5 cm volného prostoru, protože při zrání se vytváří oxid uhličitý. Do každé lahve přidejte kávovou lžičku dextrozy . *12)   Lahve dobře uzavřete a protřepáním cukr rozpusťte.
  3. Dokvašování v lahvích má probíhat při maximální teplotě 20 °C.
  4. Asi po 14 dnech*13) se pivo vyčeří. Mírný zákal není na závadu. Kvasinky se usadí na dně a v lahvích vznikne tlak oxidu uhličitého. Proto musíte použít lahve s těsnými šroubovými uzávěry, aby se pivo mohlo oxidem uhličitým dobře nasytit.
  5. Před konzumací ochlaďte láhev v chladničce a před naléváním opatrným pootočením šroubového uzávěru snižte tlak v lahvi, aby pivo nevypěnilo.
  6. Vyrobené pivo můžete při nižší teplotě uchovávat 10 i více dnů.   *13)

Závěr

Po skončení výroby umyjte důkladně všechny pomůcky pro další použití. Při dodržení tohoto návodu, zejména čistoty používaných pomůcek a doporučených teplot, získáte výborné české kvasnicové pivo. Oceníte možnost pochlubit se kvalitním pivem vlastní výroby.

 

*) Odkazy a poznámky

*) Doporučujeme tyto odkazy a poznámky

  1. * Pokud jste vlastníkem fermentační nádoby 23 lt., doporučujeme vařit ze dvou dávek sladového výtažku. Potom vše použijte ve dvojnásobném množství!
  2. * Doporučujeme fermentační nádobu 23 litrů „Mistr Sládek“ .Zakoupíte v našem obchodě včetně příslušenství.
  3. * Nejlépe použít skleněné láhve na korunkové zátky (zátkovače i korun.zátky zakoupíte v našem obchodě).Ideální jsou láhve s patentním uzávěrem (používá pivovar Bernard).
  4. * Doporučujeme použít naše Chemipro.
  5. * Doporučujeme vložit dózu se sladovám výtažkem do hrnce s horkou vodou a nechat zahřát na teplotu, kdy se bude dobře vylévat.Nalévat pomalu do hrnce ,ve kterém máme zatím asi 4 litry horké vody, řádně rozmíchat a pak
      dolít potřebné množství vody.
  6. * Chmelovar – doporučujeme provést ve dvou fázích.I.Chmelovar provést na začátku vaření (chmel Premiant-střední hořkost okolo 9%hoř.- 8g  a II.Chmelovar  provést asi 20 min. před koncem vaření (chmel žateckým  
      Červeňákem-aromatický hoř.okolo 4%  - 6g. ) Chmely možno vložit do varných sáčků -docílí se tak čistší mladiny.
  7. * Doporučujeme pořídit si nejlépe nerezový hrnec o obsahu 30 litrů (s ohledem na obsah fermentační nádoby a dávkování mladinových koncentrátů -vždy na 23 litrů). Nejlepší je pořídit si elektrický zavařovací hrnec  
      s vypouštěcím ventilem a popřípadě s časovačem.I v nerezovém provedení se dá pořídit za rozumnou cenu.Vhodné typy doporučíme v našem obchodě.
  8. * Zchlazení mladiny doporučujeme provést co nejrychleji.Možno zchlazovat například vložením hrnce do studené vody, vložením do chladničky nebo chladící spirálou (možno objednat v našem obchodě).
  9. * Doporučujeme rozmíchat obsah sáčku s kvasnicemi ve 2-3dcl vody teplé  35 st.C  asi 15 min. před nalitím do kvasné nádoby. Tzv. „nastartování kvasnic“. Teplota mladiny musí být 18 st.C.  Řádně rozmíchat kvasnice   
      v mladině.Promícháním dostaneme do mladiny kyslík nutný pro fermentaci.
  10. * Doporučujeme použití kvasné nádoby „Mistr Sládek“ s příslušenstvím nebo jiných kvasných nádob z naší nabídky.
  11. * Pokud  máte kvasnou nádobu „Mistr Sládek“, doporučujeme dokoupit stáčeč  (u mikropivovarů je již součástí sady).  Při použití stáčeče pivo při stáčení nepění a manipulace je tak velmi snadná.
  12. * Doporučujeme použití Dextrozy (v naší nabídce včetně dávkovače) a nebo nejlépe použít Fermentační drops (v naší nabídce).
  13. * Při dodržení všech podmínek sanitace a hygieny při výrobě a při skladování v temnu a teplotě do 10 st.C   je možno pivo konzumovat po velmi dlouhou dobu. Nejlepší po 4-5 týdnech. Možno i archivovat ccá 6 měsíců.

 

Pro další rady a doporučení se můžete obrátit na náš servis:

www.homebreving.cz

telefon:  +420 602 710 790

 

 

 

V této kategorii nejsou žádné produkty.

Copyright www.homebreving.cz 2013 - 2018